Какво трябва да знаем, когато купуваме първото си жилище?

Покупката на първото жилище е важен етап в живота, който е както вълнуващ, така и много предизвикателен. Колкото и хубава да ви се струва крайната цел, процесът може да се окаже твърде труден или непосилен за вас, ако не сте запознати с някои особености по темата.

Първото нещо, което е добре да определите преди дори да започнете търсенето, е сумата, която може да си позволите. Съветваме ви преди да се впуснете в дълбокото, вече да сте наясно какво жилище търсите и каква е горната граница на средствата, които сте склонни да дадете за него. В допълнение, ако ще теглите кредит, можете да използвате онлайн кредитен калкулатор, който ще ви даде точна информация спрямо сумата на кредита, лихвата, както и срока, в който искате да го заплатите – можете да откриете такъв на нашия сайт при избор на апартамент от актуалните ни обекти.

След това се обърнете към банката, която сте избрали – не започвайте търсенето преди да сте получили предварително одобрение или оферта, защото усилията ви може да се окажат напразни. Важно е предварително да сте получили зелена светлина за сумата на кредита, както и условията на целия договор.

Когато започнете своето търсене, имайте предвид, че много фактори влияят на цената на имотите – локацията, разпределенията на жилището, ремонтите както в имота, така и в сградата, в която се намира, и т.н. Едно от най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание е вида строителство, защото има значителни разлики в качеството и издръжливостта на новото и старото строителство. Също така, не забравяйте, че пазарът на недвижимите имоти е сравнително стабилен и ако попаднете на имот със съществено по-ниска и изгодна цена, ви съветваме да проверите характеристиките му много детайлно, преди да преминете към покупка.

Друга особеност, за която е добре да внимавате е един често използван от продавачите капан, в който лесно може да „паднете“, ако не сте наясно за какво става дума. Техният трик е да купуват по-стари жилища на ниски цени, след което правят подобрения, които да накарат имота да изглежда нов и поддържан – нови мебели и цялостна реновация, която обаче е направена с изключително некачествени и евтини материали.

И така, когато го купувате, жилището може да изглежда ремонтирано, което безспорно ще вдигне цената му значително, но впоследствие може да се окаже, че това е струвало много по-малко на продавача.

Последната ключова точка е да не започвате преговори за покупка без да сте се обърнали към доверен брокер, който да ви помогне да преминете през процеса безпроблемно. Въпреки че това ще изисква допълнителни разходи, ако нямате опит в сферата на недвижимите имоти е по-добре да заложите на сигурно и да се обърнете към професионалисти, които наистина разбират от работата си.

Свободни имоти