Как да си създадете home office, ако работите от вкъщи?

Работата от вкъщи безспорно има редица удобства. Затова тя е все по-често срещана, а много фирми предпочитат служителите им да работят дистанционно и дори твърдят, че така са по-продуктивни. Един от проблемите на хоум офиса обаче е фактът, че трудно се разграничава работното пространство от мястото за почивка, каквото всъщност би трябвало да е домът. Ето как може да се промени това:

Би било най-добре да имате отделна стая за работа. Нека тя да бъде вашето пространство само за това, за да може границата между личния и професионалния свят да е видима. Ако жилището ви е по-малко и не позволява да превърнете цяла стая в офис, отново има решение – вид преграда като параван или мебел лесно ще обособи работното пространство. Едно обаче е сигурно – работата от дивана или от кухненската маса например не е за предпочитане. Тези места имат различни предназначения и затова е важно да бъдат отделени от работното ви място.

След като вече сте обособили пространството си за работа, се уверете, че то е по ваш вкус. Често стандартните офиси не предлагат тази възможност, но щом сте си вкъщи, интериорът и обстановката зависят единствено от вас. Затова отделете време да боядисате, обзаведете и декорирате вашия хоум офис така, че той да е място на вдъхновение за работа. Съветваме ви обаче да не го затрупвате с прекалено много предмети, тъй като те могат да предизвикат обратния ефект и да ви разсейват.

Последно, но не и по важност – не забравяйте за комфорта и здравето си. Осигурете си качествен ергономичен стол, бюро и монитор на подходяща височина, очила, които да предпазват очите ви от синята светлина. Всичко онова, което ще направи работния процес не само по-приятен, но и по-здравословен в дългосрочен план. Това ще допринесе да се чувствате цялостно добре – както физически, така и психически, защото ще знаете, че работите в среда, която ви носи комфорта и спокойствието, от което всеки човек има нужда. Това важи особено за работната среда, която по принцип се асоциира с обратното.

Хоум офисът е такъв, какъвто си го създадем. Именно в това се крие неговият чар – в свободата. А за обособяването на функционално и приятно работно пространство вкъщи не са нужни много усилия. Важното е да имаме желание да го направим и да осъзнаваме, че разграничаването на работното място от това за почивка е ключово, за да поддържаме добър и здравословен баланс между работа и личен живот.

Свободни имоти