Има ли перспектива отдаването на жилище в Airbnb и защо?

Има ли перспектива отдаването на жилище в Airbnb и защо?

Знаем популярното схващане, че инвестицията в имот е една от най-сигурните. Дали обаче това важи за отдаването на имота под наем в краткосрочен план? Една от най-популярните платформи за този тип услуга е Airbnb. Широко използвана в цял свят, тя вече е много разпространена и в България, особено през последните няколко години. Днес ще дадем отговор на въпроса печеливша възможност ли е отдаването под наем там и има ли перспектива у нас.

Трябва преди всичко да се вземе предвид, че отдаването на жилище в платформа като Airbnb таргетира най-вече туристи, които посещават страната ни за кратък период от време. Столицата е главна предпочитана дестинация, затова ще говорим за София като пазар. Доколко успешно ще бъде наемодаването там, зависи от няколко ключови фактора:

Локацията на сградата трябва да е в туристическия център на града. Ако това е невъзможно, до центъра трябва да се стига лесно и бързо – например с метро. Това е едно от първите неща, които туристите проверяват, преди да резервират дадено място. Пример за сграда с добро местоположение е сграда Детелини. Тя се намира в кв. Овча купел до метростанция Мизия, която е част от третия лъч на метрото в столицата. Локацията на сграда Красена също предлага оптимална близост до новите метростанции и  кварталите Овча купел и Красно село.

Други важни фактори са фасадата на сградата, интериорът, както и цялостната атмосфера, която жилището носи. Скорошен ремонт, практично и стилно обзавеждане, удобства според нуждите на наемателите (например детска кошара) – това са детайли, които правят изключително впечатление и повечето пъти си личат още от снимките в платформата.

Снимките с високо качество също не са за подценяване. Направени професионално, те са визитната картичка на имота, която да го „продаде“ на потенциалните клиенти. Колкото повече качествени снимки има, толкова по-голям е шансът отдаването под наем да е успешно. Това включва и снимки на гледката от жилището и на околността, за да добият потенциалните наематели цялостна представа за дома и района. Същият принцип важи и за отзивите от клиенти – когато те са много и са доволни, рейтингът на жилището се вдига и вероятността хората да се спрат на него е много по-голяма, дори и цената да е по-висока в сравнение с тази на друг имот с по-малко и/или по-лоши отзиви.

Ако всички или поне повечето от тези фактори са налице, отдаването под наем в Airbnb би било добра и печеливша инвестиция. Но за да подкрепим това твърдение, нека разгледаме и статистики, свързани с имотния пазар за краткосрочни наеми в град София според данни на AirDNA – водещата фирма, която предоставя данни и анализи за индустрията за краткосрочно отдаване под наем. Базирана в Денвър, компанията следи ежедневните резултати на 10 милиона ваканционни имота под наем на 120 000 глобални пазара и събира данни от 2015 г. насам, за да предоставя информация за пазара в реално време.

Оценката на пазара в София е 100/100. Тя се основава на това как пазарът се е представил по отношение на търсенето, ръста на приходите, сезонността, регулирането и възможността за инвестиране. Средният приход от имот на този пазар през последните 12 месеца e €12.7K – с 9% повече от миналата година. Средната дневна цена също е скочила, при това с 18% – това е каква сума средно са взимали домакините на този пазар на ден през последните 12 месеца. Към момента тя възлиза на €57.1. Честотата на заетост, за съжаление, е спаднала с 10% в сравнение с миналата година. Тя показва колко често средно е бил обитаван един активен имот през последните 12 месеца. Ако вземем предвид предишните цифри обаче, това не е проблем, тъй като очевидно пазарът се регулира и собствениците могат да си позволят да изискват по-високи наеми.

В заключение, изводът, който бихме могли да направим е, че отдаването на жилище в Airbnb има перспектива, ако са спазени някои базови условия и, разбира се, ако преди това се направи достатъчно обстойно проучване на пазара. В по-мащабен план обаче, тенденцията е за все повече пътуващи, съответно все повече туристи в София, България, които ще искат да отседнат на хубаво място с централна локация, било то и на малко по-висока цена.

Свободни имоти