Инвестицията в недвижими имоти – доход или застраховка на средствата ни?

Неминуемо всеки от нас в един момент започва да обмисля в какво е най-добре да вложи средствата си и как да ги инвестира така, че да съхрани парите си с възможно най-малък риск и най-добра възвръщаемост. И докато в последните години инвестирането в крипто и акции набра доста популярност, когато става дума за инвестиции в дългосрочен план, най-честият избор е именно влагането на средства в недвижими имоти. Смеем да твърдим, че и това е може би и най-добрият и изпитан метод за инвестиция. Проучвания сочат, че най-голям процент от хората, готови за инвестиция, се насочват именно към недвижимите имоти, защото покупката там е еднократна, а особено в по-развиващите се райони, рискът стойността на имота да спадне е значително по-малък.

Това е така, защото въпреки че цените при пазара на недвижими имоти варират, може да се каже, че той е сравнително стабилен и изключително рядко би имало резки промени. Това дава нужната сигурност, че рисковете от загуба на средствата ни са значително по-малки, а възможните ползи – доста повече.

Преди да продължим, може би е добре да се запитаме всъщност как инвестицията в недвижим имот би ни била от полза? От една страна, това е един подходящ вариант за установяване на допълнителен или пък основен доход – ако това се превърне в бизнес. Независимо дали смятате да давате имота под наем или да го препродадете след време, когато цената му се е покачила, със сигурност това е много добра възможност за пасивен доход, генериран от вашите собствени средства.

От друга страна, инвестицията в недвижим имот може да бъде вид застраховка на вашите средства. По този начин ще се подсигурите срещу потенциалните негативни последици от промени в икономиката, като инфлацията, която на практика обезценява средствата ви. Обратно на това, имотът е имущество, чиято същинска стойност няма да се промени, независимо от това колко варира цената му. Важно е да споменем обаче, че предходното твърдение е валидно само при условия на урбанизация, защото колкото повече намалява населението в селата или в по-малките градове, толкова повече спада и стойността на имотите там, което от своя страна няма как да гарантира съхраняването на средствата ви.

В допълнение, има някои фактори, които имат значително влияние върху стойността на имота, както и това дали цената му потенциално ще се покачи. С други думи, само и единствено купуването на собственост не е достатъчно, за да сте сигурни, че инвестицията ще си е струвала. Именно затова от Идея Билдингс винаги се стремим да предлагаме имоти с оптимални характеристики – добра локация, висококачествени материали и функционалност, за да може не само да печелим доверието на клиентите си, но и да сме сигурни, че техните средства са инвестирани на правилното място!

Свободни имоти