Как да превърнем балкона в стилно и функционално пространство

Как да превърнем балкона в стилно и функционално пространство

Балконът – едно от най-желаните пространства на всяко жилище. Това е особено валидно за градските жилища, където единственият начин да получите пряк достъп до слънце и въздух е именно балконът. Много хора обаче не осъзнават предимствата му и съответно не го оползотворяват така, че да е възможно най-функционален и същевременно уютен. А това би било изключително приятно, особено през летния сезон.

Каква е разликата между тераса и балкон?

Балконът е открита площ, която е издадена пред фасадата на сградата. Отличителната характеристика на терасата е, че тя е разположена върху помещения, колони или върху терена.

Предназначение на балкона
За да облагородите балкона си, е нужно първоначално да определите за какво искате да го използвате. Много хора смятат, че той служи единствено за простиране или пък за склад. Значими фактори за определянето на предназначението на балкона са, разбира се, площта и разположението му. Примерни идеи за оползотворяването му могат да бъдат: отдих, правене на барбекю, събиране с приятели, преобразяване на пространството в ботаническа градина с разнообразие от цветя и декоративни елементи. Ако се спрете на последния вариант – определено можете да развихрите въображението си и дори да изработите цялостен проект за интериора на балкона, така че да го превърнете в любимо кътче за релаксация.

Облагородяване
След като сте определили за какво желаете да използвате балкона си, е време да запретнете ръкави. Първо помислете за метеорологичните условия – ако те биха попречили за изпълнението на целта ви, е добре да разрешите първо този проблем. Монтирайте навес, сложете чадър или друго, което ще ви защитава от слънце и дъжд. След това се заемете с по-приятната част – оптимизирането на пространството.

Според площта на вашия балкон и съобразено с целта ви, набавете нужните мебели и/или материали. Това могат да бъдат маса и столове, ако искате да използвате балкона за събиране с приятели, хамак или диван от палети, ако желаете да го превърнете в кът за отдих или пък саксии и други градинарски принадлежности, ако той ще бъде вашата мини градина. Каквото и да решите, уверете се, че подбирате качествени артикули, на които ще можете да се радвате дълго време. Едни от най-популярните в момента стилове за обзавеждане на балкон са бохо и винтидж, всеки от които има своите отличителни характеристики. Бохо стилът, например, се отличава с цветова палитра, включваща земни тонове, допълнени от ярки цветове като зелено и синьо. Набляга се на богата растителност и зеленина, допълнително подчертани от кашпи с нестандартни форми и мебели, изработени от естествени материали като дърво и метал. А пък ако решите да заложите на винтидж стила – не пропускайте да се сдобиете със старинни мебели и декоративни елементи, носещи в себе си дълбока история и носталгична нотка. Посещението на антикварни магазини би ви свършило перфектна работа ако у дома не разполагате с подобни вещи.

Разбира се, ако площта на балкона ви го позволява или имате повече от един, можете да изпълните повече от една ваша цел или пък да смесите различни интериорни стилове.

Украса
След като основните мебели вече са на балкона, е време за най-приятната част – внасяне на стил и уют. Купете лампички за открити пространства, фенери, а защо не и красиви декоративни възглавнички или пък одеяла за прохладните вечери. Ако пък сте се спрели на конкретен интериорен стил, направете списък с основните му характеристики и подберете декоративните елементи спрямо тях.

Наслада
Поздравления! Вашият балкон е готов и чака да му се насладите с любимите ви занимания. Помнете, че той е мястото, което дели дома ви от външния свят. И оползотворен правилно, може да стане оазис, в който да забравите за битовизмите на дома, без да се потапяте в шума на града.

Свободни имоти