Кои фактори влияят върху цената на жилищата?

Как се формира крайната цена на жилищата е тема, вълнуваща голяма част от обществото. В условията на пазарна икономика, в които живеем, съществува един неписан закон – колкото по-голямо е търсенето, толкова по-голямо е предлагането. Това правило е фундаментално за сформирането на цените на жилищните имоти, но не е единственият водещ фактор. В тази статия ще разгледаме основните двигатели за тази оценка.

  1. Локация

Факторът с най-голяма тежест безспорно е, това къде точно се намира даден имот – между 60% и 80% от стойността на имота се определя от локацията му. Естествено, голямо значение има нивото в местните училища и броя на детските градини и ясли в района, възможностите за работа, както и това дали е в близост до магазини и спирки на градския транспорт. Накратко, колкото повече са удобствата, толкова по-висока ще е цената на имота.

  1. Тип строителство

Типът и качеството на строителство, както и вложените материали в довършителни работи влияят значително при определянето стойността на имота. Друг основен фактор е кога дадена сграда е била построена. Въпреки това, ако строителството е качествено, например тухла, дори и да е старо, цената няма да спадне значително, защото то е устойчиво на времето и същевременно надеждно. От друга страна, в по-старите сгради водоснабдяването, тръбите или покривът е по-вероятно да представляват проблем и да имат нужда от ремонт, което също е фактор при избора между ново или старо строителство.

  1. Площ и състояние на имота

Всеки си мечтае за голям и просторен дом и без съмнение с колкото повече площ разполага дадено жилище, толкова по-висока ще е неговата цена. В допълнение на това, цените на апартаментите обикновено се формират на база квадратурата застроена площ.

И ако собствениците не могат да увеличат или намалят площта на имота, то те имат роля при състоянието на апартамента, което също не е без значение. Правени ли са промени в него, кога за последно е ремонтиран и с какви материали, поддържан ли е имотът – всички тези фактори могат да понижат или повишат неговата стойност.

  1. Икономически фактори

Икономическите промени безспорно имат огромно влияние върху пазара на недвижими имоти. При бавноразвиващите се икономики пазарът се разгръща по-трудно и хората по-рядко инвестират в имоти, докато по-развитата икономика и динамичните условия, при които се покачва стандартът на живот и възможностите за реализация, влияят положително на имотния пазар.

В глобален мащаб, нещо, което също може да е ключов фактор в сферата, е съотношението между цената между евро и лева. Откакто България е в ЕС, цените на апартаментите най-често се определят в евро, съответно нестабилните и резки покачвания или спадове на курса водят до последици и в инвестициите.

Това са най-основните фактори, които е нужно да се вземат предвид при формирането на цената на дадено жилище, но в никакъв случай не са всички. Всеки имот има своите специфични характеристики, плюсове и минуси, и няма един установен модел за определяне на цената му – нужен е индивидуален и най-важното – професионален подход.

Свободни имоти