Влиянието на технологиите върху недвижимите имоти

Влиянието на технологиите върху недвижимите имоти


Технологиите навлизат стремглаво във всички сфери на живота ни и тази на недвижимите имоти не е изключение. Съществува отделна индустрия, която се занимава с внедряването на технологиите в сектора. Тя се нарича проптех (от англ. – property technology – имотни технологии). Нека видим как точно технологичните инструменти влияят на начина, по който купуваме, продаваме и отдаваме под наем имоти, както и на това какво представляват самите жилища.

Първата стъпка, разбира се, е построяването на имота. Новите технологии играят ключова роля още тук, като 3D принтирането на сгради е все по-разпространено и достъпно. То спестява не само време, но и в пъти намалява себестойността на имота, както и средствата за труд. Интересен факт е, че Дубай планира до 2030 г. 25% от новопостроените сгради да бъдат направени именно чрез 3D принтиране.

Преминаваме към разглеждането и избора на имот. Този процес е изключително улеснен благодарение на модерните платформи. Те предлагат начини за търсене, филтриране, персонализиране, които допреди няколко години не бяха възможни. Потребителите вече са много по-информирани, а това предпоставя взимането на правилните решения спрямо продажбата, купуването или наемането, както и избягването на злоупотреби. А най-хубавото е, че всичко е на един клик разстояние.

Тук се намесват и виртуалната и добавената реалности. С VR можем да огледаме имот, който се намира на другия край на света, без да се налага да ставаме от дивана в хола. Добавената реалност пък често е от помощ да си представим как би изглеждало обзавеждането, което тепърва ще избираме. Това със сигурност прави преживяването на покупко-продажбата или наемането не само по-удобно, но и много по-удовлетворяващо.

Все по-голяма популярност набират и така наречение “smart” домове. Смарт електроуреди, интелигентно осветление, гласови асистенти и куп други джаджи и функционалности, които са в помощ на домакинствата. Тези достъпни удобства правят дома едно пространство, подчинено на максимално улесняване  и помощници в ежедневието. Очаква се в построяването на домовете да се влага и все повече мисъл в опазването на околната среда. Стъпка в тази посока е сградите сами да произвеждат енергията, която потребяват, за да не се налага да черпят от други източници.

Заплащането и финализирането на сделките също се модернизират все повече. Вероятно не след дълго този процес ще се случва изцяло онлайн и в пъти по-бързо благодарение на редица технологии като блокчейн.

Проптех индустрията се развива заедно с всички нови технологични решения и все повече ще оптимизира начините на строеж, покупка, продажба, наемане на имоти. За нас остава само да следим новостите, да се адаптираме към тях и да се възползваме от многобройните предимства, които предлагат.

Свободни имоти